Ozbiljno upozorenje / Svjetski stručnjaci izdali preporuke pred dolazak nove krize: Ovo Vlada mora učiniti u 2020. godini, inače...

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Shuterstock

Vodeći svjetski think-tank McKinsey, dao je po četiri preporuke državnom i privatnom sektoru

28.9.2019.
12:00
Patrik Macek/PIXSELL/Shuterstock
VOYO logo

Više nije pitanje hoće li biti nove recesije već kad će se ona dogoditi. Zakoni ekonomije i gospodarstva govore kako rast ne može biti stalan, a pad je neizbježan. Tri od četiri vodeća ekonomista u SAD-u predvidjeli su da će do recesije u Americi doći već u 2021. godini, a najnoviji podaci o poslovnom optimizmu, piše Večernji list, sugeriraju da bi se i Europa u tom periodu mogla suočiti s recesijom.

Vodeći svjetski think-tank McKinsey, točnije njegov viši partner David Chinn dao je po četiri preporuke državnom i privatnom sektoru koje bi mogle ublažiti krizu. No kad bi da bi Vlada poslušala preporuke Chinna vjerojatno ne bi mogla ispuniti očekivanja interesnih skupina, osobito kada je riječ o izbornoj godini i kada treba svima ugoditi jer svačiji je glas važan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska potpuno ovisna o drugima

Ipak, Hrvatskoj su ruke vezane jer nažalost ne može koristiti tradicionalne mehanizme države u borbi protiv krize. Za paket državne pomoći nema novca jer nam je udio javnog duga u BDP-u previsok i nema previše prostora za nova zaduženja nakon što je tijekom krize skočio za 150 milijardi kuna, piše Večernji list.

Uz to, kako je upozorio Chinn, ovisimo o tri ključna izvozna tržišta – njemačkom, talijanskom i slovenskom, gdje gospodarstvo usporava. Privatnom sektoru, koji će to vjerojatno i poslušati preporučuje se veće investiranje u istraživanje i razvoj, digitalizaciju, automatizaciju proizvodnje i diverzifikaciju izvoznih tržišta. Udio multifunkcionalnih industrijskih robota na 10 tisuća zaposlenika u prerađivačkoj djelatnosti u Hrvatskoj je 13, a u EU zemljama 150, što pokazuje koliko zaostajemo za konkurencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su preporuke koje bi Vlada trebala poslušati, ukoliko ne želi da se ponovi recesija poput one koja je Hrvatsku pogodila prije gotovo deset godina, a iz koje smo se tek nedavno izvukli.

1. Kvaliteta birokracije

  • Hrvatska troši znatno više od prosjeka EU na javni sektor i može to smanjiti

2. Lakše poslovanje

  • Pojednostaviti i smanjiti procedure. Da prostora ima pokazuje i ljestvica Doing Business

3. Siva ekonomija

  • Suzbijanje sive ekonomije donijelo bi veće porezne prihode u proračun

4. Državna poduzeća

  • Moraju donositi veće prihode proračunu kroz ostvarenje većih dobiti iz poslovanja

Savjeti za privatni sektor:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatni sektor može preživjeti samo modernizacijom

1. Digitalizacija

  • Hrvatska kaska pa digitalni sektor raste za 0,6 posto, a europski istovremeno 4,7 posto

2. Automatizacija

  • Robotika, automati, novi strojevi nose proizvodnju u razvijenim ekonomijama jer smanjuje troškove

3. Izvozna tržišta

  • Diverzificirati jer smo previše ovisni o nekoliko tržišta uglavnom iz susjedstva

4. Investiranje u razvoj

  • Inovacije su trend EU, dok se u Hrvatskoj i dalje ulaže u nekretnine. Ulažemo 0,37 posto BDP-a, a prosjek EU-a tri puta više, prenosi Večernji list.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo

Još iz rubrike