Je li prerano? / U nedjelju se vjernici vraćaju u crkve: Zbog korone mijenjaju se neki dijelovi mise

Vjernici se vraćaju u crkve. No, još nisu poznata stroga pravila po kojima će se odvijati vjerska okupljanja

29.4.2020.
7:00
VOYO logo

Ove nedjelje vjernici se vraćaju u crkve. I to po strogim pravilima, koje još ne znamo. Možda će morati nositi maske, sigurno će biti na strogom razmaku, neki će stajati ispred crkve, klupe će se dezinficirati. No i uz takve mjere, mnogi se boje da bi to moglo biti opasno. Posebno kad se sjetimo što se dogodilo u Solinu, kada se misa održala unatoč zabrani, i na njoj se zarazilo mnogo ljudi. 

Neslužbeno, kako smo u Direktu već objavili, tamo je bila i jedna od djelatnica splitskog Doma za starije u kojem je na kraju umrlo 14-ero osoba. Da bi otvaranje crkvi moglo pogodovati širenju zaraze boje se i Talijani, koji su također mise planirali od nedjelje i zasad su odustali. A isti problemi muče i muslimane, počeo je ramazan kao nijedan dosad, uz stroge mjere zabrane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već šest nedjelja crkve su prazne

Već šest nedjelja crkve su prazne. Vjernici se u njih vraćaju, ali na svetoj misi uz sveta pravila epidemiologa. Razmak od četiri metra, dezinfekcija ruku, jedan ulaz, dva izlaza i posebna regulacija prometa kroz crkvu kako se ne bi stvarale gužvu. To su neka od mogućih pravila. Kroz crkvu Svetog Antuna Padovanskog nedjeljom prođe oko dvije i pol tisuće vjernika na ukupno pet misa.

VEZANI ČLANAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna je od većih  u Zagrebu i ima oko 500 sjedećih mjesta i 36 klupa što znači da bi se u njoj svete mise mogle održavati uz određeni razmak među vjernicima. Problem će biti u manjim crkvama u koje stane do sto ljudi.

Župnici još nemaju detaljne upute

Mjesta će biti označena, a na svetu pričest će se ići po sredini crkve. Stariji vjernici trebali bi ostati kod kuće ili ispred crkve. Ni sami župnici nemaju još detaljne upute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako će biti posebni napuci što se tiče podijele svete pričesti. Ona će se davati 'na ruke' kako bismo izbjegli kontakte i gužve kod oltara. Što se tiče 'mira', njega ćemo u liturgiji izostaviti", kazao je župnik župe sv. Antuna Padovanskog, fra Roko Bedalov.

Neke mise će se održavati na otvorenom uz pomoć razglasa. No, još se čekaju upute Biskupske konferencije i Zavoda za javno zdravstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema razloga sumnjati jer se pokazala disciplina kad su u pitanju vjernici, svećenici svih konfesija. Nema sumnje da će se svi, kad to krene, držati pravila", kazao je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović

Župe su trebale u biskupije poslati podatke o veličini crkava i broju vjernika. Prijedloge je analizirao kolega Darko Pavičić iz Večernjeg lista. "Pretpostavlja se da će biti i više misa kroz dan, neće moći doći svi vjernici jer bi crkva bila puna. Upravo te crkve traže da im omoguće veći broj vjernika. Na ulazu bi mogli stajati redari koji bi rekli: 'Žao mi je, crkva je puna, pričekajte drugu misu'", kazao je Pavičić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi se protive okupljanju u crkvama u doba pandemije

Održavanju i okupljanju u crkvama u doba pandemije mnogi se protive osobito nakon slučaja u Solinu gdje se virus proširio na misi na kojoj je navodno bila i medicinska sestra iz staračkog doma u koji je ušla korona. Iako se brojni ne usude javno o tom diskutirati, protiv otvaranja crkve pobunio se Damir Bakić, profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koji se pita jesu li nam važnije mise ili škola? 

"Dozvoliti vjerska, ali ne i druga javna okupljanja, totalno je ne samo nedemokratski, nego i diskriminirajuće. S kojim pravom ova Vlada smije arbitrirati koje su zajednice prihvatljive, a koje nevažne, koje treba podupirati, a koje zanemarivati ili sputavati? To je nepravedno i diskriminirajuće", kaže Bakić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drama u Italiji

I u Italiji, koja je mise zabranila do daljnjega, nastala je drama. Epidemiolozi i stručnjaci kažu da sudjelovanje vjernika u bogolsužju znači neizbježne bliske kontakte i moguće širenje zaraze. Biskupi su ljuti, a Papa je podržao Vladu.

"Talijanska biskupska konferencija je odmah reagirala i tražila održavanje misa. Talijanski premijer Conte je obećao izradu novog plana. Biskupi su napadali Vladu, a onda je danas reagirao Papa da spočita one koji su napadali Vladu", kazao je novinar Silvije Tomašević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema ni klanjanja u džamiji

Nema misa, nema ni klanjanja u džamiji iako je ramazan. Čak su ulice Sarajeva puste i tužne, nema druženja, nema večera s prijateljima i obitelji. Utihnula je i zagrebačka džamija u kojoj nas je dočekao zamjenik muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj. Ni ovdje nema okupljanja niti će ga biti nakon nedjelje.

"Nažalost, proživljavamo ono što svi i drugi. Tužno je vidjeti džamiju bez vjernika. Ono što se inače klanja u džamiji, vjernici sada klanjaju doma u krugu svoje obitelji", kazao je zamjenik muftije Islamske zajednice Melvudi ef. Arslani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 60 tisuća muslimana u Hrvatskoj online moli i klanja te uči i čita Kuran. U normalnim okolnostima kada nema korone u doba ramazana u večernjim satima zagrebačka džamija bude prepuna. Tada ovdje klanja oko 1500 ljudi, a sada nema nikoga. 

Tako će biti i od nedjelje jer vjernici muslimanske vjeroispovijesti zbog korone još neće u džamiju. Danas su ih kontaktirali i iz Zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stav Islamske zajednice u Hrvatskoj je da nećemo žuriti jer kad se obavlja zajedničko klanjanje redovi moraju biti jedan pored drugog i redovi su zbijeni. U ovu džamiju stane 1500 ljudi. Po ovim mjerama, možda bi moglo stati 100 ljudi. Što je opet problem jer koji su ti koji mogu doći, a koji ne", kaže ef. Arslani. 

Strpljen spašen. Iako brojni smatraju da je prerano za bilo kakva okupljanja pa i vjerska čeka se odluka o mjerama kojih ćemo se morati držati kao svetinje. Jedna ideja stiže iz Amerike drive-in misa. Vjernici su Božju riječ slušali u autima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo