I FIZIČKA I PSIHIČKA BARIJERA / Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva: 'Jako smo zadovoljni zbog uklanjanja žilet-žice'

Image
Foto: KAportal

Nova slovenska vlada planira do kraja godine ukloniti 200 kilometara žilet-žice postavljene na slovensko-hrvatskoj granici kao 'protuimigrantske zaštite'

30.8.2022.
15:50
KAportal
VOYO logo

 Društvo slovensko-hrvatskoga prijateljstva, kao i mnogi drugi Hrvati i Slovenci, zadovoljni su što nova slovenska vlada planira do kraja godine ukloniti 200 kilometara žilet-žice između dviju zemalja, rekao je u utorak u Jaškovu kod Ozlja predsjednik te udruge Zlatko Katalenić. Katalenić je u ime prekogranične suradnje došao u utorak iz Slovenije u Jaškovo, gdje je s gradonačelnicom Ozlja Lidijom Bošnjak neformalno popričao i o problemu žilet-žice i drvenih ograda, koji muči mnoge građane, posebno one uz granicu.

Kaže da je žica na granici mnogima psihološki teško padala, to ih asocira na logore, a porast ilegalnih migracija pokazuje da žica ionako ne sprječava prelaske migranata, ona je besmislena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljena kao 'protuimigrantska zaštita'

Bošnjak je ocijenila da su ljudi kod Obreža i cijelog Vivodinskog područja oduševljeni uklanjanjem žice i ograde koji su jako otežavali život građanima s obje strane granice, posebno dnevnim migrantima i poljoprivrednicima. To nije samo fizički problem, već i psihički djeluje loše pa da zato svi jedva čekaju da se započeto uklanjanje okonča, poručila Bošnjak.

Između Slovenije i hrvatske bilo je postavljeno skoro 200 kilometara “protumigrantskih zapreka”, odnosno 135.372 metara drvene ograde i 60.595 metara žilet-žice, a nova slovenska vlada namjerava ih ukloniti do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer su na sastanku kod graničnog prijelaza Bregana/Obrežje ministri unutarnjih poslova dviju zemalja Tatjana Bobnar i Davor Božinović istaknuli da je uklanjanje žilet-žice “simbol hrvatsko-slovenskog prijateljstva i dobre suradnje među državama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo