Evo kakav plan Ancelotti ima za Modrića i Ronalda

U ekspertizi objavljenoj u nedjeljnom izdanju madridskog dnevnika Marce Ulises Sanchez Flor analizira novu ulogu koju je Cristianu Ronaldu namijenio talijanski trener Reala Carlo Ancelotti.

28.7.2013.
14:09
VOYO logo

Marcin analitičar važe posljedice Talijanove rošade, kojom je portugalskom nogometašu, najvećoj klupskoj zvijezdi, suzio napadačko polje djelovanja za više od 30 metara: umjesto da se, kao kod Mourinha, pri pozicijskom napadu postavlja široko na lijevoj strani, sada to mora činiti u središnjoj poziciji, na 18 metara od suparničkog gola. Ranije je od njega bio udaljen 50-ak.

"Prerano je još donositi zaključke kakve će to reperkusije imati po Ronaldovu napadačku učinkovitost. U subotnjem dvoboju protiv PSG-a Portugalac nije bio bez prilika, barem ne u drugom poluvremenu. Pa ipak, s manjim manevarskim prostorom i manjom mogućnošću kretanja, čini nam se da Portugalčeva igra definitivno neće biti spektakularna kao kad je napadao s boka", navodi autor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ancelotti želi da Cristiano djeluje iz središnje pozicije, da napada sredinu suparničkih obrana, te da se u tome izmjenjuje s Karimom Benzemom. Još važnije, u situaciji kad se momčad povlači i pokušava osvojiti loptu, Ancelotti vidi Ronalda kao primarnu referentnu točku organiziranja kontranapada", piše Sanchez objašnjavajući kako to znači da će se Ronaldo umjesto otvarača prostora i sprintera prema golu pretvoriti u dodavača, te se završnici priključivati iz drugog plana.

//www.youtube.com/embed/ZvkkRBeHFWo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mana je tog koncepta u tome što Ronaldo ne voli igrati leđima prema golu, odnosno što je to najslabiji dio njegove igre. Okružen s više strana i pod pritiskom suparničkih braniča, nije toliko opasan kao kad pred sobom ima širi prostor za napadačku akciju."

"Ancelottijeva je ideja očito u sljedećem: svjestan da će igrati uglavnom protiv zatvorenijih formacija, Talijan pokušava zbiti igrače koji su sposobni odigravati brzo na malom prostoru: Özil, Isco, Modrić i Benzema s Ronaldom će biti napadački kvintet sposoban razvijati igru brzom kombinatorikom u takvim okolnostima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi razlog Ronaldova premještanja u srce Realova napada moglo bi biti Realovo nastojanje da dovede Garetha Balea, koji bi preuzeo Ronaldovu prijašnju poziciju", zaključuje Sanchez.

Ono što španjolski analitičar nije spomenuo jest činjenica da je Ronaldo zapravo u svojim najplodonosnijim godinama u Manchester Unitedu, tijekom sezona 2007./08. i 2008./09., kada je osvajao engleske naslove te igrao finala Lige prvaka, igrao upravo na poziciji središnjeg napadača, s Carlosom Tevezom na mjestu lijevog, odnosno Wayneom Rooneyjem na mjestu desnog polušpica. Sir Alex Ferguson tom je formacijom optimizirao Portugalčeve golgeterske sposobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na lijevoj strani napada Ronalda je u prvoj godini nastupanja za Real pozicionirao čileanski trener Manuel Pellegrini.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo