PREDSJEDNICI SE LOŠE PIŠE? / Škoro 'uzeo' njene birače, ali i one od Živog zida, a prema vrhu, pomalo iznenađujuće, grabi Milanović!

Image

Predsjednica bilježi značajan pad potpore, ali bi ju najviše ispitanika i dalje biralo, čak njih 30 posto

8.7.2019.
20:42
VOYO logo

Utrka za fotelju predsjednika RH polako se zahuktava. O preferencijama birača govori novo istraživanje RTL-a u suradnji s Promocijom plus, a rezultati pokazuju kako stoji koji predsjednički kandidat. Pouzdanost ovih rezultata je 95 posto. Premda će se predsjednički izbori održati tek krajem godine, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još uvijek nije objavila svoju kandidaturu. I to ju definitivno razlikuje od aktualnih kandidata poput Miroslava Škore, Zorana Milanovića, Mislava Kolakušića i Ivana Pernara.

Prema istraživanju preferencija kandidata u utrci za Pantovčak, aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gubi potporu, donosi RTL. Predsjednica bilježi značajan pad potpore, ali bi ju najviše ispitanika i dalje biralo, čak njih 30 posto. U odnosu na lipanj, izgubila je gotovo pet postotnih poena potpore (34,5 posto u lipnju). Istovremeno, njeni protukandidati bilježe rast potpore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO BI POBIJEDIO DA SU SADA PREDSJEDNIČKI IZBORI? /

Kolindi i Milanoviću račune bi mogao pomrsiti izazivač s estrade

Image
TKO BI POBIJEDIO DA SU SADA PREDSJEDNIČKI IZBORI? /

Kolindi i Milanoviću račune bi mogao pomrsiti izazivač s estrade

Raste potpora Milanoviću, a Škoru podupiru više nego u lipnju

Bivši premijer i SDP-ovac Zoran Milanović svoju je kandidaturu objavio sredinom lipnja te sada bilježi rast od gotovo 3 postotna poena i sada je na 22,3 posto (19,8 posto u lipnju). Tek nekoliko dana nakon Milanovića, službenu kandidaturu objavio je i Škoro te ga sada sada bira 17,8 posto ispitanika, odnosno 4 postotna poena više nego u lipnju (13,8 posto u lipnju).

Image

Među Škorinim biračima su oni iz desnijih opcija, ali i 30 posto birača Živog zida, te 20-ak posto HDZ-ovaca kojima je Škoro očito bolji kandidat od Grabar-Kitarović. Blagi rast vidljiv je i kod bivšeg suca Mislava Kolakušića. Njega na Pantovčaku želi gotovo 14 posto ispitanika (13,1 posto u lipnju).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali kandidati nemaju šanse

Bivšeg člana Živog zida, Ivana Pernara, bira nešto manje od 3 posto ispitanika. Katarina Peović iz Radničke fronte je nešto iznad 2 posto, dok Tomislav Panenić, kojeg Most ne želi kandidirati, samostalno ne može prebaciti preko dva posto. Ostalih je 2,4 posto, a neodlučnih 7,2 posto.

Image

Navodno bi drugi krug trebao iznjedriti pobjednika te novog šefa države. U srazu sa Zoranom Milanovićem i Miroslavom Škorom, aktualna predsjednica u oba slučaja i pobjeđuje, ali i bilježi pad potpore!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović u drugom krugu s manjom potporom

U srazu aktualne predsjednice i Milanovića, Grabar-Kitarović ipak bolje stoji. Nju bira 53,9 posto ispitanika (54,8 posto u lipnju). To znači da pobjeđuje, no smanjila je prednost za postotni poen u odnosu na lipanj, a gotovo tri u odnosu na svibanj. Istodobno, nakon objave kandidature Zoran Milanović joj se približio, bira ga 41,7 posto ispitanika, gotovo tri postotna poena više nego prošlog mjeseca (38,9 posto u lipnju).

Image

Utrka će biti neizvjesna baš zbog neodlučnih kojih je 4,4 posto. 70-ak posto Škorinih birača u ovakom izboru glas daje predsjednici, ali gotovo četvrtina ide Milanoviću. Kolakušićevi su se podijelili, ali više ih bira Milanovića, njih čak 60 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica bolje prolazi sa Škorom

70-ak posto Škorinih birača u ovakom izboru glas daje predsjednici, ali gotovo četvrtina ide Milanoviću. Kolakušićevi su se podijelili, ali više ih bira Milanovića - 60 posto. Prije samo mjesec dana Grabar-Kitarović je i ovdje uvjerljivije pobjeđivala. Sada je izgubila tri postotna poena, dok je toliko narasla potpora Škori.

Image

Ovakav izbor podijelio je SDP-ovce, ali više ih bira Grabar-Kitarović, baš kao i Kolakušićevi birači. Desnije opcije glas daju Škori, kao i 20-ak posto HDZ-ovaca. Što i nije čudno s obzirom na to da je Škoro bivši HDZ-ovac, a i 2008. do Sabora je došao preko njihove liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škoro protiv Milanovića

U slučaju da Grabar-Kitarović ne ide u reizbor, tada bi hrvatski građani u drugom krugu birali između Milanovića i Škore. Takav ishod značio bi veliku neizvjesnost, ipak, pobjedu bi odnio Miroslav Škoro. Škoru bira 51,6 posto, dok bi pravnika, bivšeg diplomata, SDP-ova premijera i predsjednika te stranke, zaokružilo 44,4 posto ispitanika.

Image

Tu je neodlučnih 4 posto pa bi utrka između pjevača i bivšeg premijera bila najneizvjesnija. Škoro uzima 70-ak posto glasova Grabar-Kitarović, ali gotovo četvrtina glas daje Milanoviću, dok su HDZ-ovci uvjerljivo uz Škoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike